Anna Sundström: Katastrofläge i Palestina – din solidaritet livsviktig
Bidra till att lindra nöden genom Palmecentret och arbetarrörelsens insamling för att hjälpa civilbefolkningen.
ANNONS Befolkningen i Gaza för en desperat kamp för sina liv. Fler än 31 000 människor har dödats och nästan två miljoner människor är på flykt, utan tak och skydd från de urskillningslösa bombningarna och striderna.
Den illegala israeliska blockaden av mat, mediciner och andra förnödenheter leder till att människor svälter och dör av sjukdomar.
Även på Västbanken är situationen mycket allvarlig. Sedan Hamas terrorattack den 7 oktober förra året har attacker från extremistiska bosättare och israeliska säkerhetsstyrkor ökat kraftigt.
2023 var det dödligaste året på flera decennier.
När jag besökte Palestina och Israel tidigare i år berättade Palmecentrets samarbetspartners på Västbanken hur rörelsefriheten ytterligare har begränsats. Militärkontroller har blivit mer slumpartade och oberäkneliga. Människor undviker att förflytta sig mellan platser av rädsla för sina liv.
En av Palmecentrets palestinska samarbetsorganisationer, Old City Youth Association i Jerusalem, har på grund av situationen fått ställa in verksamheten för ungdomar. Föräldrar vågar inte låta sina barn delta på grund av trakasserier från bosättare eller soldater på väg till och från aktiviteter.
Alla våra samarbetsorganisationer med verksamhet i Gaza har på olika sätt drabbats av bombningarna. Kontor som förvandlats till grushögar, personal som dödats eller befinner sig på flykt.
Ungdomsrättsorganisationen PYALARA försöker driva verksamheten vidare trots extremt svåra omständigheter. Trots att deras hem har bombats och de har tvingats fly gång på gång, så har personalen hyrt ett tält som ett ”mobilt kontor” för att hålla möten och organisera aktiviteter för barn och unga.
De befinner sig nu i Rafah likt majoriteten av Gazas befolkning.
Alaa, verksamhetschefen för PYALARA i Gaza, satt fängslad i över 40 dagar efter att ha godtyckligt arresterats vid en israelisk checkpoint när hans syster transporterades med ambulans till sjukhus. Han släpptes i januari och har kommit ut helt nedbruten. Enligt hans kollegor går det knappt att känna igen honom.
Alla palestinier har förlorat någon eller känner någon som har drabbats.
Stötta civilbefolkningen genom Palmecentrets insamling!
Palmecentret har sedan ett par veckor tillbaka startat en brådskande insamling för att genom våra lokala samarbetspartners och andra organisationer på plats kunna bidra till att lindra den akuta humanitära katastrofen, samt stödja arbetet för mänskliga rättigheter, frihet och fred i regionen.
I den rådande situationen är det viktigt att lokala organisationer i civilsamhället kan agera. De har särskild kunskap och egna nätverk för att få fram hjälpen till personer och grupper med olika behov. Insamlingen stödjer bland annat:
Insatser för att få fram mat, vatten, mediciner och kunna erbjuda tak över huvudet, sjukvård och psykosociala stödtjänster till människor i Rafah och andra flyktingcentra i Gaza.
Tillhandahållande av juridisk hjälp till människor som fördrivits på Västbanken, samt ekonomisk hjälp till arbetare som har förlorat sitt arbete eller inte kan ta sig hem.
Lokal organisering för att bevaka utvecklingen och kunna förvarna lokalbor för kommande attacker av våldsamma bosättare.
Dokumentation av händelseutvecklingen.
Ge en gåva för liv, fred och frihet i Palestina!
Anna Sundström är generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.
Läs mer om insamlingen på Palmecentrets hemsida.
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Ännu har jag inte sett i media kommentarer till hur de palestinska flyktingarna skall tas om hand. Räknar man med att de gränsande arabländerna skall ta hand om flertalet? Men Egypten tvekar inför att ta emot mängden av inkommande. Behövs det kanske "kolonier" även i t.ex. Sverige och Finland för de svårt skadade palestinier som inte längre klarar sig själva? Just nu skärps invandrarpolitiken i Sverige och Finland. Detta drabbar arbetsföra friska unga män i huvudsak. Palestinierna behöver "hela paketet" och blir en utgift, inte ett sätt att berika vår ekonomi. Vi måste tänka om och tillåta en människoinriktad inställning i grundfrågorna där vissa saker måste kosta.