Håkan Sandh: Vi har råd med både skolor och symfoniorkestrar
DEBATT Här är följdfrågorna SVT missade att ställa till Sophia Jarl (M) från Norrköping.
Sophia Jarl – moderat kommunalråd i Norrköping – gästade nyligen SVT:s 30 minuter. Hon förklarade att hon inte förespråkade en allmän kulturslakt, utan att problemet var att stadens symfoniorkester inte tog ansvar för stadens bekymmersamma ekonomi. De vägrade sänka sina kostnader.
Ett klargörande som samtidigt genererar många följdfrågor.
Kommunalrådet beskriver orkesterns verksamhet som om den var en del av Norrköpings kommun vilket är felaktigt och vilseledande. Symfoniorkestern i Norrköping är en del av bolaget Scenkonst Öst AB. Det ägs i sin tur av Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner tillsammans.
Det kan diskuteras varför regioner och kommuner skall driva verksamhet i bolagsform. Det komplicerar i vilket fall styrningen.
Symfoniorkestern finansieras av staten, regionen och de två ägarkommunerna. Staten med kulturminister Parisa Liljestrand i spetsen förhandlar varje år med regionen om finansiering av symfoniorkestern och övrig kulturverksamhet inom Scenkonst Öst.
Staten har hittills ansett att det är värdefullt med en symfoniorkester i Norrköping. Sophia Jarl verkar tveksam.
Sophia Jarl menar att bolaget Scenkonst Öst inte tar sitt ansvar genom att sänka sina kostnader. Uttalandet är anmärkningsvärt på flera sätt. Vilka andra företrädare för en verksamhet kritiseras för att de argumenterar för ”sin” verksamhet. Polisledningen? Bönderna? Lärarna?
För det andra äger inte Norrköpings kommun ensamma frågan, utan önskar kommunen ändra på bolagets direktiv bör det framföras till Linköpings kommun, regionen och staten.
När symfoniorkesterns budget, som bara är en del aktiebolagets verksamhet, skall justeras går knappast frågan till orkesterns valthornister om de kan tänka sig spela en man kort. Är de som Sophia Jarl anser vara motsträviga därför istället bolagets ledning?
Lars Hagman (L) är styrelseordförande och Paul Lindvall (M) var andre vice ordförande föregående år för ägarbolaget. Är det dessa herrar som vägrar ta ansvar och är bortskämda? Inte musikerna?
Så bör det rimligen tolkas.
Här finns alltså en situation där ägaren Sophia Jarl anklagar sina partivänner i bolagets styrelse för att agera för bolagets bästa istället för Norrköpings kommuns bästa. Det blir förvirrande. Enligt aktiebolagslagen skall styrelsen bara arbeta för bolagets bästa.
Än mer obegripligt blir det när Sophia Jarl uttalar att den musikaliska ”produkt” som bolaget producerar inte är attraktiv, men ändå bör säljas till kommuninvånarna till ett högre pris! Vilken annan viktig ägare till ett bolag klagar offentligt på ledningen och den egna verksamheten så att den får sämre rykte?
Visst är det rimligt att fråga sig hur en verksamhet som den Scenkonst Öst bedriver kan göras bättre. Allt kan göras bättre. Fast det är ju inte den frågan Sophia Jarl har tagit upp. Hon vill att de skall spela annan musik än den de fått i uppdrag att spela.
Visst måste det vara tillåtet att tycka att en symfoniorkester är otidsenlig. Den är akustisk – inga mikrofoner – och det krävs därför många musiker. Den är ett del av vårt kulturarv och har vuxit fram i en annan tid.
ABBA:s musik, som Sophia Jarl föredrar, kan med fördel framföras av mindre ensembler. Det blir billigare.
Många med mig – och säkert även Benny Andersson – menar nog ändå att symfonisk musik och även otidsenliga byggnader som kyrkor på Gotland och kungens slott i Stockholm är värda att bevara. Även om de inte bär sig ekonomiskt.
29 procent av befolkningen i storstäderna gick på en klassisk konsert/opera 2022. I hela riket 18 procent. Är det många eller få? De är i vart fall fler än moderatväljarna.
I många fall också samma personer.
Siffrorna visar att tillgänglighet betyder en hel del. Annars kanske Norrköpingsborna kan åka till Stockholm för att lyssna på klassisk musik? Blir Norrköping attraktivare då?
En annan utgångspunkt är att vi anser det rimligt att via skattsedeln bekosta kultur och övrig välfärd. Om vi idag skulle ha samma skattekvot som vi hade år 2000, skulle vi ha mer än 400 miljarder extra till klassisk musik, kyrkor och slott. Och mycket annat.
Sophia Jarl kanske borde diskutera med regeringen om de ger ett tillräckligt stort stöd för kommunens verksamheter
Har vi verkligen inte råd med både skolor och en symfoniorkester i Östergötland?
Håkan Sandh är medlem i S-föreningen Reformisterna och tidigare chef för Kulturskolerådet.
Tidigare i Rörelsen:
Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.