Högerns politik hör inte hemma i vårt partiprogram
DEBATT Migration berikar samhällsbygget, skriver Hans Josefsson.
I maj-juni-skiftet i år samlas Socialdemokraterna för kongress. Då ska vi anta ett nytt partiprogram.
Som vårt varför, det som sedan leder vidare till den konkreta politikens vad och hur, är partiprogrammet avgörande.
Det fungerar som en ideologisk grundplatta att vända sig till, inte minst i svåra tider då det kan bli nödvändigt att fatta obekväma beslut.
I det utkast till partiprogram som presenterades före årsskiftet finns många fina formuleringar om människovärde, solidaritet och jämlikhet.
”Socialdemokratin strävar efter en samhällsgemenskap där människor oberoende av bakgrund behandlas likvärdigt och finner en samhörighet i det gemensamma ansvaret för landet” är en.
”En samhällsomdaning på den demokratiska socialismen grund […] bygger på en tilltro till människors vilja och förmåga att skapa ett samhälle präglat av gemenskap och mänsklig värdighet” en annan.
Värderingar som är och måste fortsätta vara vår drivkraft.
Däremot är det problematiskt att formuleringarna kring förhållandet mellan migration och integration inte tydligt speglar dessa värderingar.
”När migrationspolitiken inte varit stram nog har inte integrationen kunnat fungera” är ett påstående som leder till den sakpolitiska slutsatsen: ”Stram svensk migrationspolitik för att integrationen ska fungera”.
Men det är fel perspektiv.
Utgångspunkten att Sverige inte kan ta emot fler människor än vi klarar av att integrera förstärker känslan av att migration är ett hot, inte en möjlighet.
Det föreslår jag att vi låter högern vara ensam om att tycka. Som socialdemokrater måste vi vända på perspektivet.
Vår gemensamma uppgift är att reformera samhället till det bättre. Då måste vi också identifiera och lösa samhällets problem. Nuvarande skrivningar leder oss mot en feltolkning av vad problemet ligger i.
Meningarna ovan borde i stället lyda:
”Arbetet för en fungerande integration har varit otillräckligt för att möta behovet av migration”
och
”Sverige behöver en integrationspolitik som skapar förutsättningar att ta emot fler människor som kan bidra till samhällsbygget”.
Då förflyttar vi oss från högerperspektivets passivitet och uppgivenhet, till den socialdemokratiska visionen om samhällsgemenskap och utveckling.
Det är en vision som också rymmer en solidaritet som högern varken har vilja eller förmåga att ansluta sig till.
Den arbetsgrupp, ledd av Lawen Redar, som hade rubriken ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk”, lägger en del förslag som pekar i den riktningen. Bland annat en aktiv segregationsbrytande bostadspolitik.
Det kommer att kosta, men är investeringar i ett Sverige som håller ihop och som har förmåga att ta emot fler.
Partiprogram i all ära – det är viktigt. Men det är i praktisk politik som de fina orden om vilket parti vi vill vara visar vilket parti vi faktiskt är.
De konkreta förslag som slutligen antas på partikongressen måste bestå av politik som berör människor i deras vardag och på riktigt kontrasterar mot högerns isärdragningspolitik.
Om vi bygger politiken på insikten att migration berikar samhällsbygget – även när den tillfälligt måste vara stram – visar vi både vision och styrka.
Det är därför som utgångspunkten inte ska vara ”stram migrationspolitik” utan ”fungerande integrationspolitik”.
Då står vi fast vid våra värderingar och ser till att vårt land blir en ännu bättre plats att leva på.
Hans Josefsson är socialdemokrat i Storvreta, tidigare ombudsman på partistyrelsens kansli (2021-24) och förbundssekreterare för Tro och Solidaritet (2014-21).
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Bra! Vårt nya program behöver massor av konstruktiv kritik - ur varje tänkbart perspektiv.
Själv reagerar jag på begreppet "arbetsmarknad", vilket ju är nära förknippat med in- och utvandring; det som så vackert brukar kallas "arbetsmarknadens fria rörlighet".
Begreppet "arbetsmarknad" förekommer i utkastet på 24 ställen. I inte ett enda av dessa sammanhang kommer innebörden att förvanskas om man istället byter ut ordet "arbetsmarknad" mot ""arbetsliv".
Och vad ska det vara bra för?
Jo, "arbetsmarknadens" problematik är att den gör människans arbete, hennes tid och ytterst hennes liv till handelsvara. Vilket är kapitalismens egentliga kärna. Socialdemokraterna främsta mål är att ändra just denna sak; att göra människan till subjekt och herre över sitt eget liv.
Integration? I ett slavsamhälle! Nej, tack!
Bra. Tack! Äntligen.