Hör och häpna – högerväljarna bryr sig om klimatet!
KRÖNIKA Grönt är skönt – också för konservativa, skriver Annie Ross.
”Jag är grön konservativ – var är ni alla andra?” frågade en debattör i Expressen innan midsommar.
Ja, det undrar jag också. Och många andra. Tidöpartierna verkar nämligen inte alls gå i takt med väljarna gällande klimat- och miljöpolitiken.
Under årets Almedalsvecka lanserades en stor rapport om vad svenska folket tycker om klimatpolitiken, av forskningsprojektet Fairtrans vid Uppsala Universitet.
Resultaten bygger på en enkätundersökning med över 5000 svarande och är statistiskt representativ för Sverige. Den bör läsas av partistrateger i alla politiska partier.
För svenska folket uttrycker en stor oro inför klimatförändringarna. Mer än tre av fyra är oroliga och mer än var tredje är mycket orolig.
”Men av de 25 procent som först säger sig vara starkt emot skattehöjningar på bensin och diesel svänger över hälften och blir positiva om låginkomsttagare och landsbygdsbor kompenseras ekonomiskt.”
Och hör och häpna. En majoritet av svenska folket, från höger till vänster, är redo för klimatomställningen och vill ha mer och skarpare politik.
58 procent säger tydligt att de vill att politiken ska lägga pengar på klimatomställningen snarare än låga bensinpriser. 60% vill till och med att vi skärper klimatmålen.
Detta bekräftar det som SOM-institutet tidigare i år också pekade på, nämligen att 70 procent av befolkningen vill att det ska satsas mer på ett mer miljövänligt samhälle.
Även bland väljare som definierar sig ”klart till höger” tycker hälften att det är ett bra förslag. Bland de som identifierar sig som ”något till höger” tycker 69 procent att det vore bra. Samma trend är genomgående för låginkomsttagare (72 procent) och boende i glesbygd (67 procent).
Det är tydligt att Tidöpartierna inte har någon bred acceptans för sin klimatpolitik. Tvärtom.
Ännu mer intressant är att Fairtrans undersökt vad folk tycker om bränslepriserna, som är en brännande fråga för att klara klimatomställningen.
Stödet för att höja skatterna på bensin och diesel är svagare. Men av de 25 procent som först säger sig vara starkt emot svänger över hälften och blir positiva till skattehöjningar om låginkomsttagare och landsbygdsbor kompenseras ekonomiskt.
Detta tyder på potentialen att få brett stöd för seriös och rättvis klimatpolitik, också bland högerväljare, låginkomsttagare och glesbygdsbor.
Just transportsektorns omställning är en knäckfråga inför valet 2026. Bensinen kommer att bli dyrare efter 2026 på grund av EU:s nya utsläppshandel, oavsett vem som styr regeringen.
Den ännu mer obekväma sanningen är att för att nå klimatmålen så kommer vi att behöva göra upp med Tidöregeringens bränslepolitik och gå längre än EU:s utsläppshandelsystem, som inte räcker för att minska utsläppen tillräckligt mycket.
Socialdemokraternas förslag om Sverigebränsle är bra för prisstabilitet, men det räcker inte för att minska utsläppen tillräckligt.
Vi kommer att behöva införa fler styrmedel, vilket vi också öppnade för på partikongressen.
Ja, jag vet. Detta är en tuff fråga, men det vore oförlåtligt att bara hålla tummarna för att frågan ska gå under radarn, med risk för att vi återigen faller på målsnöret om bränslepriserna likt valet 2022.
Tidöpartierna kampanjar redan igen om hur de lyckats sänka bränslepriserna, inte minst SD och KD som faktiskt har ryggen fri och röstat emot EU:s utsläppshandel.
Bättre då att vara beredda med rejäla förslag som kan vinna stöd i opinionen.
Tankrabatten skulle kunna utökas och återlanseras i höstbudgeten. Vi kan redan nu avisera att vi vill föra tillbaka miljarder från EU:s utsläppshandel till Sveriges låginkomsttagare och glesbygdsbor när den drar i gång 2027, för att markera att vi inte tänker lämna folk i sticket med höjda priser eller att vi återigen bara vill satsa på biobränslen.
Och samtidigt kan vi lansera den elbilsleasing som partiet beslutat om, för att visa hur vi vill göra det lätt att ställa om.
Gratis kollektivtrafik för unga är också en fullträff från kongressen som många vill se på valplakaten 2026.
Med rättvis och seriös politik finns uppenbarligen en statistiskt säkerställd stor potential att vinna väljare från högern och undvika väljartapp till Centern.
I stället för att anpassa oss efter en liten minoritet så borde vi torgföra den politik som den stora majoriteten efterfrågar, från höger till vänster.
De som tror att man inte kan vinna högerväljare på klimatpolitiken behöver tänka igen. Det finns uppenbarligen fler gröna konservativa än många tror.
För vem vill inte bevara det vackraste som finns – den svenska naturen i högsommarskrud?
Glad sommar!
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Tack Anni för din angelägna krönika. När ska Magdalena Andersson börja ta upp dessa frågor?
Bra! Viktig fråga! Vi måste desarmera högerns skrik om att bränslepriserna gör de på landet utfattiga. Många måste köra bil till jobb mm, och de som inte kan åka kollektivt måste kompenseras på något sätt.