Jan Svärd: Att investera är att ta ansvar på riktigt
DEBATT Nej, Magdalena Andersson, vi är ingen ”högljudd minoritet”.
Magdalena Andersson kallar oss en "högljudd minoritet". Vi som vill låna pengar för att rusta upp och återuppbygga vårt eftersatta samhälle. Reparera det som gått förlorat och stärka upp en välfärd i förfall. Och göra detta genom en expansiv finanspolitik.
Men vi är inte en minoritet – vi är en majoritet. Vi är många som har fått nog av att våra röster ignoreras, våra åsikter förminskas eller ”bemöts” med tystnad.
Magdalena vill få det att se ut som om vi är få enstaka bråkstakar. Men dagliga rapporter talar om att minst hälften som väljes som ombud till S-kongressen kommer att kräva investeringar, eftersom allt fler partidistrikt från norr till söder redan nu markerar att vill ha en expansiv finanspolitik.
Socialdemokratin brukade stå för pragmatism och stabilitet. Ett parti som lyssnade på människor i deras vardag, som var flexibelt utan att svika sina grundvärderingar: demokrati, solidaritet och rättvisa.
Idag framstår partiet i stället som splittrat och oförutsägbart. Ena dagen välkomnar vi NATO, nästa dag förespråkas en stram migrationspolitik. Och partiets hållning i frågan om ny kärnkraft förblir diffus. Kärnkraftsavfallet snackar man inte ens om.
Och när regeringen säger att de vill sänka skatten, då kontras det av oppositionen med att göra samma, fast mindre.
Det är dags att återvända till det som gjorde oss starka – en politik som skapar både hopp och trygghet.
Att hålla fast vid en stram finanspolitik kan vid första anblick verka ansvarsfullt. Men vad betyder det för dem som varje dag lever med tågförseningar, bostadsbrist och en välfärd som långsamt rasar samman?
Verkligt ansvar är att våga investera. Vi måste prioritera de nödvändiga åtgärderna: rusta upp infrastrukturen, förbättra välfärden och ta ledningen i klimatfrågan.
Detta kräver både höjda skatter och lån.
Om vi hade samma beskattningsnivå som på 1980-talet skulle det innebära över 400 miljarder kronor extra till statskassan varje år.
I stället har decennier av skattesänkningar och skattelättnader försvagat vårt gemensamma samhällsbygge. Och varför känns det som om att vi bara stått och tittat på?
Konsekvenserna är tydliga: vårdcentralerna saknar tider, bostäder byggs inte och klimatåtgärder skjuts ständigt upp. Vi behöver resurser och en politisk vilja att agera.
Framför allt måste vi återknyta till de värderingar som byggde Sverige – värderingar som idag hotas av polariserande retorik och kulturkrig.
Socialdemokratin har en chans att leda den här förändringen. De senaste siffrorna visar att en majoritet av delegaterna på den kommande partikongressen kommer att stödja investeringar.
Från norr till söder hörs ropen: vi behöver en expansiv finanspolitik. Vi är många som vill se en ny väg framåt.
Den verkliga skulden är inte ekonomisk – det är eftersattheten. I decennier har vi låtit vår infrastruktur förfalla, välfärden urholkas och klimatkrisen fördjupas.
Om vi inte agerar nu kommer problemen att växa och lämnas över till kommande generationer.
De får betala skulden – med sina livsvillkor.
Att i detta läge välja åtstramning framför investeringar är att blunda för verkligheten.
Det är dags att formulera en politik som möter både dagens utmaningar och framtidens behov.
Jan Svärd är författare och ordförande för Socialdemokrater för Reformer i Malmö.
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Exakt så är det - tack för en bra artikel. Tyvärr verkar klyftan till partitoppen vara lika stor som i övriga samhället.
Bra Jan! Håller helt med.
Gun Gustafsson