Lars Jonsson: Tugget om att Tesla inte behöver avtal är bara varm luft
DEBATT Villkoren dumpas för att världens rikaste man ska bli ännu rikare.
Gillar du löneökning och arbetstidsförkortning?
Då gillar du också kollektivavtal. Och även om du inte gillar kollektivavtal så kommer du behöva det för att vara garanterad löneökning och arbetstidsförkortning.
Arbetstidsförkortning är nämligen något som anställda på TM Sweden (TM = Tesla Motors) inte har. Och eftersom TM Sweden inte har tecknat kollektivavtal finns det inget som tvingar dem.
Snittlönerna på samma företag är också lägre än snittet för Motorbranschavtalet, och då ska vi komma ihåg att lönerna i det avtalet redan är riktigt låga. Lägstlön enligt avtal för en yrkesarbetare med två års erfarenhet är 20 811 kr / månad.
Det är knappast förvånande att ett företag som inte vill teckna kollektivavtal har sämre villkor än avtalet.
Jag vill hävda att det alltid är så.
Tugget om att villkoren hos Tesla är så bra att avtal inte behövs är bara varm luft.
Dels för att det motbevisas av de anställda, som faktiskt vågar vittna om sina villkor, och dels för att kollektivavtal är en lägstanivå för villkoren i en bransch.
Det finns inga hinder att betala ut bättre villkor än avtalet. Om Tesla nu skulle vilja.
Särskilt magstarkt blir det när en av världens rikaste män inte avser teckna avtal. Villkoren ska dumpas för att världens rikaste man ska bli ännu rikare.
Tesla vill dumpa villkoren så till den milda grad att de tar in strejkbrytare för att kunna bedriva arbetet vidare trots blockad. En urgammal metod som användes flitigt fram till 1930-talet för att stoppa strejkande arbetare vars viktigaste mål var att undvika svält.
“Elon Musk är så pass rik att han, om den gick att köpa för pengar, skulle kunna köpa hela svenska fackföreningsrörelsen med alla dess tillgångar.”
Det finns en absurd retorik om att det skulle vara synd om Tesla. Den är absurd eftersom Elon Musk är så pass rik att han, om den gick att köpa för pengar, skulle kunna köpa hela svenska fackföreningsrörelsen med alla dess tillgångar.
Och samtidigt ha så mycket pengar kvar att han kan betala hela Sveriges statsbudget några år.
Kollektivavtal är grunden för svensk arbetsmarknad och gör att maktbalansen mellan arbetare och arbetsgivare inte fullständigt snedvrids.
Sedan industrins intåg och kapitalismens införande har maktbalansen mellan arbetare och företagsägare varit snedvriden och arbetarna har fått stå med mössan i hand för att tigga om bättre villkor.
För den som äger medlen för produktionen har det varit tillräckligt med att säga nej för att maktförhållandena ska kvarstå.
Detta är viktigt att komma ihåg för alla som lever av en lön. Du kan aldrig ta för givet att de villkor du har alltid kommer bestå.
Troligtvis är det därför som 7 av 10 stödjer IF Metalls konflikt mot Tesla i en SIFO-undersökning, samtidigt som stödet för facket har ökat (till 43 procent). Och samtidigt som stödet för Tesla landar på bottennivån 11 procent (och därmed sämsta företaget i undersökningen) när Medieakademin genomför sin årliga förtroendebarometer.
Med dessa siffror i ryggen är det svårt att dra en annan slutsats än att denna konflikt har varit bra för fackföreningsrörelsen. Det blir tydligt varför facket behövs.
Inför avtalsförhandlingar är det alltid intressant att se vilka frågor arbetsgivarorganisationerna driver. De vill alltid försämra avtalen:
Stoppa löneökningar.
Ta bort arbetstidsförkortning.
Minska anställningstryggheten.
Försvaga kontrollverksamheten vilket oftast leder till ökat fusk.
Stoppa alla försök till avtalsförbättringar för arbetarna.
Vårt enda motmedel mot dessa försämringar är sammanhållning och kollektiv styrka.
Under Teslakonflikten skränar arbetsgivarnas tankesmedjor om att det är dags att modernisera arbetsmarknadsreglerna.
Vad de i själva verket menar är att vi ska tillbaka till en urgammal modell där villkoren urholkas och tryggheten försämras. När deras ”modernisering” är uppnådd kommer vi återigen att stå med mössan i hand.
Många i debatten menar att det som sker är maffiametoder och att avtal måste vara frivilligt. De bortser helt från maktbalansen.
Maktbalansen på arbetsmarknaden – där du som löntagare säljer ditt arbete – gör att det enda du ytterst kan ta till för att förbättra dina villkor är att lägga ner arbetet tillsammans med tillräckligt många andra för att motparten ska lyssna.
Utan kollektivavtal och utan möjlighet till blockad, strejk och sympatiåtgärder kommer vi som lever av en lön att återigen förvandlas till kollektiva tiggare på sikt.
Det är precis vad Elon Musk vill, men knappast vad vi arbetare tänker tillåta. Det är därför vi står upp för IF Metalls blockad ända tills att Tesla tecknar kollektivavtal.
Allt annat är otänkbart!
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
If Metall är antidemokrater. If Metall värnar bara sig själva. På tesla strejkar endast en femtedel. Inga strejkbrytare har tagits in. Det är helt enkelt de vanliga anställda som fortsatt gått till jobbet trots fackets hot.