Lotta Edholm sätter plåster på ett öppet blödande sår
KRÖNIKA Vinstförbud behövs både i skola, vård och omsorg, skriver Lars Jonsson.
Det är knappast kontroversiellt att säga att våra skattepengar ska gå till vad de är avsedda för, och inte ner i kriminellas fickor eller delas ut på börsen.
När SOM-institutet gjorde en undersökning 2024 så svarade 70 procent av väljarna att de inte tycker att aktieutdelningar ska vara tillåtet inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.
Det är faktiskt den största andelen sedan SOM-institutet började mäta väljarnas inställning till frågan.
I takt med att rapporteringen om vinstuttaget i välfärden, fusk och ren kriminalitet har ökat så har missnöjet bland befolkningen tilltagit.
Jag har ofta funderat på hur länge det massiva politiska motståndet från högerpartierna kan hålla i sig.
När Tidöregeringen tillträdde så började den nya skolministern påpeka att vi behöver se över vinsterna i skolan.
Först trodde jag det var ett spel för galleriet.
Att Lotta Edholm, som själv har en bakgrund i privat skolverksamhet och tjänat pengar på densamma genom ägande i Tellusskolan och Tellus Education Group, skulle begränsa vinstuttag kändes inte särskilt troligt.
Steg för steg har min skepsis bytts ut mot en insikt om att regeringen och Liberalerna äntligen har börjat vakna i frågan.
När opinionssiffrorna för Liberalerna permanent parkerat sig under 3 procent har de inte heller så mycket till val, utan tvingas börja lyssna på den massiva majoritet som helt vill förbjuda vinster i välfärden. De måste således hitta nya lämpliga vägar framåt i rent överlevnadssyfte.
Sent ska syndaren vakna.
Detta är bra, men oavsett hur sent de har vaknat så ska man inte luta sig tillbaka och tro att denna fråga nu är löst.
Regeringens utredning har flera poänger, och det är verkligen välkommet med strukturerad kritik från borgerliga partier mot marknadsskolan.
Dock missar de att huvudfrågan egentligen handlar om huruvida vi ska tillåta aktiebolag att driva skolor eller ej.
Att försöka förbjuda vinster, som är den mest centrala delen i ett aktiebolag, blir därför en ologisk konstruktion.
I aktiebolagslagen (ABL 3:3) slås det fast att aktiebolag ska gå med vinst.
Därmed förblir det en omöjlig ekvation att tillåta aktiebolag samtidigt som vinst ska förbjudas.
Vi sätter ett plåster på ett stort öppet blödande sår.
Det kommer också krävas att staten skapar en komplicerad kontrollfunktion för att säkerställa att vinster inte förflyttas och tas ut på andra sätt.
Uppfinningsrikedomen är tyvärr oändlig när det kommer till lycksökare som skapar dylika konstruktioner.
Detta system kommer också bli dyrt, och frågan varför vi inte gör som resten av världen och bara förbjuder aktiebolag från att bedriva skolverksamhet, förblir obesvarad.
Om vi enbart fokuserar på skolverksamhet så missar vi dessutom allt fusk och all kriminalitet i den övriga välfärden.
För den som vill fördjupa sig i hur det ser ut i exempelvis hemtjänsten efter införandet av LOV (Lagen om valfrihetssystem) kan jag verkligen rekommendera den skrämmande läsningen som boken ”Hemtjänstmaffian” bjuder på.
Jag trodde faktiskt inte att det var så illa i hemtjänsten, men när författarna till boken granskade 300 granskade företag fann de att 66 företag fuskade.
Det överlägset vanligaste fusket var registrerade besök trots att ingen varit hos brukaren.
En äldre människa i behov av hjälp som hjärtskärande tragiskt blir lämnad utan. Så mycket var den ”valfriheten” värd.
Orimligt låga löner, långa arbetsdagar och bristande arbetsmiljö var också vanligt, vilket visar att även här har konsekvenserna av privatiseringen blivit helt galna.
Dessutom användes lägre personaltäthet och outbildad personal i mycket högre utsträckning än i kommunal verksamhet, och det är inte svårt att förstå hur detta drar med sig hela yrket i en nedgående spiral.
Med detta som bakgrund blev jag glad när jag under tisdagen lyssnade på Socialdemokraternas pressträff, där partistyrelsens förslag till S-kongressen inom detta område presenterades.
Där föreslogs att den fria etableringsrätten ska avskaffas i välfärden. Etableringar ska istället ske efter behov, och kommuner ges möjlighet att säga nej.
Dock är det bara inom skolan som Socialdemokraterna går fram med vinstförbud. Det skulle även behövas i vård och omsorg.
Och här undrar jag varför man tvekar när 70 procent av väljarkåren inte vill tillåta vinstuttag.
Där det finns en massiv trötthet i hela vårt land på skattemedel som göder redan rikas fickor, och kriminella nätverk som suktar efter samma pengar och drar med sig en alltmer ökande korruption i sina spår.
Oavsett hur det går med Liberalernas nya hållning om vinster i skolan, regeringens arbete i samma fråga eller S-kongressens ställningstagande till den fria etableringsrätten så är en sak klar:
Det krävs att vi som är innerligt trötta på att läsa om skattepengar som går ner i kriminellas fickor eller delas ut på börsen inte tystnar, utan tvärtom fortsätter att högljutt protestera mot just precis detta.
Våra skattepengar ska gå till vad de är avsedda för, inget annat!
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Mycket bra analys Lars. Tack!
Jag skulle tro att ett möjligt svar på din fråga "...varför vi inte gör som resten av världen och bara förbjuder aktiebolag från att bedriva skolverksamhet, förblir obesvarad." är att vi i Sverige har vant oss vid att kommuner "outsourcar" tjänster och så utan ramar på vad får och vad inte får outsourcas.
Har man börjat med små tjänster (i början var det egen personal i kommunen - för det mesta avdelningschef nära pension - som startade eget för att förse kommunen med tjänsten). Sedan ökade antalet tjänster över tid tills vi hamnat i dagens situation med skolor, vård och omsorg i privat sektorn.
Ett strukturfel skulle jag tro. Ett hål i bestämmelserna.