Kristersson förstår inte vad som händer i Kiruna
NORRLANDS GRÖNA REVOLUTION - “Ska vi ta miljarder i lån för att en kommun i södra Sverige ska slippa bli översvämmad?”
Texten är den första i artikelserien “Norrlands gröna revolution”.
Härom veckan fylldes sociala medier av bilder på ministrar i vinterkläder. Där var Ulf Kristersson (M) i alldeles för stora täckbyxor, och Ebba Busch (KD) i svindyr, illgul jacka och ryssmössa med öronlappar.
Bilderna spreds vilt, tillsammans med upplysningen att temperaturen i Kiruna vid tillfället var en minusgrad.
Norrländska twittrare, facebookare och instagrammare formligen frossade i skrattattacker, på den stockholmska maktens bekostnad:
“Varför är de klädda för en polarexpedition?” “Säg att du är från Stockholm utan att säga att du är från Stockholm!”
Ilskan mot regeringen uppstod inte ur intet. Under hösten har kritiken varit hård mot att inga ministrar bor norr om Dalälven, och förslaget att Norrland inte skulle få del av elstödet.
Idén om att inleda det svenska ordförandeskapet i EU med ett besök i ett vintrigt Kiruna kom inte från Ulf Kristersson. Det var den förra S-regeringen som planerat för att visa upp den gröna industriella revolutionen i norr, och hur Sverige ligger i framkant i klimatarbetet.
Att döma av reaktionerna från inresta EU-kommissionärer och journalister i Godmorgon världens reportage, var besökarna nöjda. Med allt utom med värdarna - den nya regeringen - som många upplevde som okunniga och dåligt pålästa.
Nu får nog Kirunabesöket ändå ses som en framgång i regeringens EU-diplomati. Frågorna har tystnat, åtminstone tillfälligt, om hur SD-inflytandet påverkar ordförandelandets agerande mot det auktoritära Ungern och i förhandlingarna om den gemensamma migrationspolitiken.
Nu diskuteras i stället hur de svenska fynden av sällsynta jordartsmetaller kan bidra till att göra kontinenten mindre beroende av skurkstater för framställandet av framtidens teknik. Men den internationella presskåren ställde sig frågande till hur och när dessa nya mineralfynd ska kunna brytas.
Frågan är befogad. Bland annat därför att Kiruna redan idag har stora problem med att få tag i personal för grundläggande samhällsfunktioner.
I september skyddsstoppade lärarfacket verksamheten på Nya Raketskolan och Vittangi skola. Personalbristen var så stor att Kirunas skolchef sa till P4 Norrbotten att kommunen inte lever upp till rätten till utbildning.
– Vi har inte bara problem med att rekrytera behöriga lärare, utan personal överhuvudtaget. Många vill i stället arbeta för LKAB som i regel betalar betydligt bättre, säger Vittangi skolas rektor Siv-Britt Mangi till Skolvärlden.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rörelsen to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.