Rörelsen-profil ”kastar sig ut från tian”
STARTSPARK "Solrosor i Donbass" tar sikte på bokmässan.
Med en månad kvar till bokmässan i Göteborg lanserar Rörelsens redaktör Peter Gustavsson nu sitt nästa projekt: Diktsamlingen Solrosor i Donbass.
– Den har funnits med ända sedan jag släppte min förra bok Det sista andetaget 2020. Jag har läst poesi i olika sammanhang och alltid velat säga något nytt om min samtid, eller om något som betyder mycket för mig. Så det har bara varit att fortsätta skriva, säger författaren.
Bokens första arbetstitel var ”Efter Dagen V”, och anspelade på hur världen skulle se ut när alla vaccinerats.
– Sedan brukar jag säga att vi fick två veckors semester, mellan de sista pandemirestriktionerna och krigsutbrottet den 24 februari 2022. Först var det svårt att skriva om kriget, för jag var inte där och upplevde bomberna, skriken och skräcken. Men jag fortsatte söka efter ett sätt att skriva om det som mer än något annat definierar vår samtid, fortsätter Peter Gustavsson.

Nu var tanken att boken skulle heta ”Permakris”, som är ett av nyorden i svenskan från 2022. Det definieras av Språkrådet som ”serie av kriser utan någon slutpunkt i sikte, tillstånd av permanent kris”.
– Kriserna har verkligen avlöst varandra, och samtidigt blir klimatkrisen allt mer akut. Och ordet kan också beskriva ett inre tillstånd. Det kändes som ett perfekt namn på en diktsamling. Nästan lite för perfekt.
I slutändan fick boken sitt namn av den allra sista dikt Gustavsson skrev innan manus färdigställdes. Den ser ut så här:
Som solrosor i Donbass
växer vi bakom fiendens linjer
blommar i minfält
mellan skyttegravar.
Det är krigets andra sommar
och våra ansikten söker sig mot solen
men den gömmer sig
bak svarta moln.
Vår offensiv blir mot likgiltigheten
mot acceptansen av övermakten
mot dem som redan gett upp.
Ger du upp finns ingen framtid
då kan vi lika gärna
stanna kvar i sängen
i väntan på den dag
vi slutligen ger upp andan.
Men så länge vi lever
kommer solrosorna blomma
ännu en sommar.
Boken lanseras nu genom en Kickstarter, som släpptes under gårdagen. Kickstarter är en etablerad internetplattform för gräsrotsfinansiering av kulturprojekt, som grundades 2009 och som sedan dess räknat in mer än 240 000 lyckade projekt.
– Det är ett sätt att göra det möjligt att ge ut ny litteratur utan de stora förlagens muskler. Man går ut direkt till de tilltänkta läsarna och ber om deras stöd, oftast genom förhandsbeställningar av böcker.
För att Solrosor i Donbass ska kunna se dagens ljus krävs 20 000 kronor på 3 veckor. Är det möjligt?
– Jag har sett andra göra det, men det är första gången jag försöker själv. Och visst är det nervöst, lite som att kasta sig ut från tian ner i simbassängen. Men om 100 personer lovar att köpa en bok blir den verklighet. Och om det inte lyckas, ja då behöver ingen betala något alls, förtydligar Gustavsson.

Marknaden för poesi på svenska är liten, och ska en bok bli framgångsrik behöver man hitta andra vägar till läsarna.
– Är det något jag lärt mig av alla år i politik och folkrörelser så är det att det som kan kännas svårt för en enskild person är fullt genomförbart om de många går ihop. Kulturen har alltid varit beroende av engagemang för att skapa och ta del av vad som skapas.
Ända sedan den första diktsamlingen De tio årstiderna, som släpptes 2019, har Gustavssons fokus legat på läsningar runt om i landet. Ofta i samband med möten, konferenser och andra evenemang.
– Det är i det personliga mötet jag når min publik. När jag står där i ett Folkets Hus eller på ett bibliotek uppstår en igenkänning och en kontakt. Jag brukar sälja de flesta böckerna på plats, direkt till läsaren, säger Gustavsson.
Men för att lanseringen ska kunna bli av över huvud taget krävs alltså att insamlingen av den första grundplåten blir framgångsrik.
Du kan vara med och bidra genom att klicka här.
Tidigare i Rörelsen:
Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.