Därför säger alla att Trump ska vinna
RÖRELSEN PÅ PLATS Fem viktiga fakta om USA-valet. Och en hälsning från president Bartlet.
Jag har nu följt den amerikanska valrörelsen på plats i ett par veckor.
Jag har vistats i både Trumpland och Kamalaland. Jag har varit i stora städer med skinande skyskrapor och pratat jakt och countrymusik i barer i vägkorsningar mitt i Pennsylvanias landsbygd.
Jag har pratat om livet, universum och allting under kvällar under stjärnorna med människor jag mött på vandringsleden Appalachian Trail.
Och valet kommer upp precis överallt, osökt, i varje samtal jag för och i konversationerna jag överhör där jag passerar förbi.
USA är gripet av valfeber.
Jag har lyssnat på såväl Donald Trump som Kamala Harris på plats, och samtalat med deras anhängare. Två världsbilder står emot varandra. Två dramatiskt olika idéer om var USA befinner sig som land, och vad som behöver göras.
Det skrivs mycket nu i svenska medier om det amerikanska valet. Men min bild är att förhållandevis få ändå är på plats och försöker förstå på djupet.
Här kommer fem viktiga fakta inför tisdagens val, som inte får den uppmärksamhet de förtjänar i nyhetsrapporteringen om valet därhemma.
Ja, faktiskt en sjätte också - om vad som händer efter valdagen:
Den amerikanska ekonomin är i toppform. Häromveckan kunde The Economist rapportera att ”Amerikas ekonomi är större och bättre än någonsin”. Tillväxten är hög, inflationen under kontroll och arbetslösheten den lägsta på mer än femtio år.
En del av detta kan tillskrivas ”Bidenomics”. Alltså det ekonomiska program med fokus på gröna investeringar och välfärdssatsningar som presidenten ursprungligen enades om med sin tidigare motkandidat Bernie Sanders.
Även om många förslag urvattnades i kongressbehandlingen, så innebär reformpaket som Inflation Reduction Act och CHIPS and Science Act enorma offentliga satsningar på gröna investeringar och nyindustrialisering.
Många väljare ser det inte på det sättet. Donald Trumps första fråga till åhörarna på sina valmöten är om de fått det bättre under de senaste fyra åren. Det är en retorisk fråga, för de flesta upplever instinktivt att svaret är ”nej”.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rörelsen to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.