Heléne Fritzon: "Det gör ont när Sverige klumpas samman med Polen och Ungern"
PORTRÄTTET EU-valet borde handla om demokrati, klimat och jämställdhet, säger S-gruppledaren till Rörelsen.
VISBY Högsommarsolen skiner över Donners plats, när Heléne Fritzon slår sig ner vid bordet. Den svenska S-ledaren i EU-parlamentet kommer precis från en fotografering med Magdalena Andersson, och ska snart jäkta vidare till nästa programpunkt under den komprimerade Almedalsveckan.
Men först ska vi samtala en stund inför nästa val i Sverige. Det EU-val som stundar i juni 2024.
Jag börjar med att fråga det förra kommunal- och statsrådet hur hon upplever skillnaden mellan att arbeta lokalt, nationellt och på EU-nivå.
- Erfarenheten från samtalen på torget i Kristianstad hjälper mig att inte lägga an ett EU-språk. Om jag skulle säga till dig att vi jobbar med ETS, CBAM och TEN-T så blir det inte så många applåder. För det är ingen som förstår vad jag pratar om.
Och jag blir tvungen att hålla med. För trots att jag är en politiskt överintresserad person, så har jag ingen aning. Jag blir tvungen att googla i efterhand för att fatta att Heléne Fritzon just dragit några förkortningar för klimatregelverk inom EU.
Samtalet rör sig mot begreppet reduktionsplikt, som jag själv ondgjort mig över i en artikel under våren.
- I Sverige har reduktionsplikten ju blivit en konfliktfråga, så nu tror jag att många fler vet vad det handlar om. Men i grunden ska man vara vaksam, och se till att alltid förklara att det handlar om fossilfria bränslen. Politiken måste vara begriplig och nära medborgarna.
När Sverige nu valt att minska inblandningen av biobränslen i bensin- och dieseltankarna, behöver vi bli mer aktiva för att minska utsläpp på andra håll. Annars klarar Sverige inte klimatmålen.
- Parlamentet kan utfärda böter om ett land inte svarar upp mot vad som ska göras. I höst ska Sverige leverera en nationell handlingsplan, och då är det upp till bevis, säger Fritzon.
Vi kommer in på det svenska ordförandeskap i EU som just avslutats. Som kom precis efter att Sverige gått från att vara ledande i klimat- och miljöpolitiken till att ge taktpinnen till klimatförnekare.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rörelsen to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.