Gör en annan samhällsdebatt möjlig!

Rörelsen är Sveriges största plattform för socialdemokratisk idédebatt, med mer än 10 000 läsare över hela landet.

Vi publicerar ledare, debattartiklar, krönikor, intervjuer och reportage för att förändra samhällsdebatten, ett inlägg i taget. Välkommen att ta del av samtalet om framtiden, pröva tankar och söka gemensamma vägar framåt!

Flera gånger i veckan får du ta del av ett debattinlägg från någon socialdemokrat som har idéer om samtiden och framtiden. Vi är angelägna om att att låta fler röster komma till tals.

Om du skriva själv - en debattartikel, krönika, recension eller annat - är du välkommen att kontakta oss på e-post. I dagsläget har vi dessvärre inte möjlighet att ersätta skribenter i Rörelsen.

Texten kan handla om vad som helst som du tror skulle kunna passa i Rörelsen, men om den behandlar ett ämne som aktuellt i den politiska debatten kommer den publiceras fortare. Rekommenderat är att texten är maximalt 3 000 tecken lång, inklusive mellanslag. Skicka med en bild av dig själv som vi kan publicera med artikeln, gärna i liggande format.

Skicka e-post

Våra ledartexter publiceras när de är som aktuellast, men ofta på fredagar. Där kommenteras aktuella frågor, och annat som är viktigt för den socialdemokratiska idédebatten.

På söndagarna publicerar vi krönikor, med personliga betraktelser kring samhällsutvecklingen från någon av våra fasta krönikörer.

Ungefär en gång per månad publicerar vi reportage eller intervjutexter, som ger en fördjupning. Dessa behöver du ofta vara betalande prenumerant för att kunna läsa. Övriga texter är öppna för alla att läsa under första veckan, för att därefter läggas bakom betalvägg.

Uppgradera till Rörelsen Plus för mindre än en krona om dagen!

Orsaken är att journalistik kostar. Eftersom Rörelsen är ett enskilt initiativ utan starka finansiärer, så är verksamheten beroende av de intäkter vi får in genom prenumerationer.

För att kunna ta del av allt material behöver du ha en Rörelsen Plus-prenumeration. En årsprenumeration kostar mindre än en krona om dagen. Du kan också välja att stödja Rörelsen ännu lite mer genom en Rörelsen Guld-prenumeration.

Börja prenumerera på Rörelsen idag!

För att kunna göra Rörelsen så bra som vi vill ha den tar vi hjälp av Substack, som är en internationell leverantör av nyhetsbrev. Det är orsaken till att viss information på sidan är på engelska.

Du kan betala med kort, Swish eller bankgiro. Läs mer under fliken ”Prenumerera” ovan.

Om oss

Redaktör och ansvarig utgivare

PETER GUSTAVSSON är Rörelsens redaktör och ansvarige utgivare. Peter är journalist och författare och skriver, förutom i Rörelsen, även i Aftonbladet, Arbetarbladet och Dagens Arena.

Peter har en lång bakgrund som kommunpolitiker i Uppsala och medarbetare på ABF:s förbundsexpedition. Han har utkommit med diktsamlingarna De tio årstiderna, Det sista andetaget och Solrosor i Donbass.

Peter Gustavsson är uppskattad som poet, föreläsare, seminariemedverkande och moderator. Du kan komma i kontakt med Peter här.

Grundare

VERONICA PALM grundade Rörelsen tillsammans med Peter. Under hösten 2023 är hon en av Rörelsens krönikörer.

Veronica är författare, skribent och debattör. Hon har en lång bakgrund inom arbetarrörelsen, bland annat som riksdagsledamot, i partiets verkställande utskott och som ordförande för Stockholms partidistrikt. Sedan Veronica lämnade politiken har hon ägnat sig åt opinionsbildning och skrivande. 2018 debuterade hon som författare med den feministiska idéboken Systerskap. 2021 kom hennes första skönlitterära bok Inte alla män och 2022 uppföljaren Ett högt pris. I juni 2023 kom den nya boken, Med livet som insats.

Veronica Palm är uppskattad som föreläsare, paneldeltagare och moderator. Du bokar henne genom Kvinnliga Talare och kan följa henne på Instagram.

Veronica Palm och Peter Gustavsson grundade Rörelsen i oktober 2021.

Krönikörer

Rörelsen har en grupp fasta krönikörer, som du kan läsa texter av på söndagarna:

Julia Ekedahl - Kommunalråd med ansvar för vård och omsorg, ordförande för S-kvinnor i Stockholms län. Gillar att diskutera progressiv välfärdspolitik, human migrationspolitik och hållbarhet.

Karin Engdahl - Socialdemokrat i Uddevalla och lågstadielärare, tidigare regionråd i Västra Götaland. Vill skriva om betydelsen av attraktiva arbetsvillkor inom välfärden för ökad jämlikhet och jämställdhet.

Ellinor Eriksson - Psykolog, S-skribent i bland annat Sydöstran, tidigare förbundsledning i SSU. Folkrörelsenörd som vill skriva om både folket och rörelsen.

Lars Jonsson - Fackligt aktiv rörmokare och dalmas som idag arbetar på Byggnads. Skriver ofta om arbetsmarknad och ekonomi.

Ola Palmgren - Facklig utredare, hyresgästaktivist och smålänning i exil. Brinner för att minska klassklyftor och klimatförändringar.

Annie Ross - Socialdemokratisk klimat- och miljöpolitiker i Stockholm, styrelseledamot i S-föreningen Reformisterna. Jobbar med klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Tycker Socialdemokraterna ska gå till val på klimatplanen En grön ny giv år 2026.

Roshan Rydell - Solidaritetskämpe som arbetar på Palmecentret efter en vända inom IT-branschen. Brinner för såväl internationellt arbete som lokalt engagemang.

Ellinor Vikman Rindevall - Stockholmssosse med ögonen på klimat, miljö och hållbarhet. Jobbar till vardags på Vårdförbundet.

Linda Westerlind - Politisk redaktör och ledarskribent på Folkbladet Västerbotten.

Rörelsens krönikörer: Julia Ekedahl, Karin Engdahl, Ellinor Eriksson, Veronica Palm, Ola Palmgren, Annie Ross, Roshan Rydell, Ellinor Vikman Rindevall och Linda Westerlind.

Prenumerera på Rörelsen.

Subscribe to Rörelsen

Plattform för socialdemokratisk idédebatt sedan 2021

People

Author and journalist. Editor for Rörelsen and Last Night in Sweden, occational writer in Aftonbladet, Arbetarbladet and Dagens Arena.