Kortare arbetstid och värdesäkrad välfärd favoritreformer på Rörelsens Salonger
SEMINARIESERIE "Ingen minns en fegis" och "initiativet är allt i politiken", enligt Rörelsens reformpanel.
Den 17 april välkomnade Rörelsen och ABF Stockholm till samtal under rubriken ”Vem vågar satsa på framtidens modiga reformer?”.
Deltagarna samlades i Cirkelns Bakficka i ABF-huset för att ta del i ett samtal om vilka reformer som är möjliga för att göra framtiden bättre – och vilka som är nödvändiga för mänsklighetens överlevnad.
Precis som vid tidigare tillfälle satt vi vid bord och kunde köpa oss en bit mat och något att dricka medan vi tog del av diskussionen.
Allra först fick deltagarna själva beskriva vilka politiska reformer de ville se. Som synes nedan var reformviljan stor inom skola, sjukvård, arbetstid och pensioner.
Därefter presenterade tre av Rörelsens krönikörer sin favoritreform. Lars Jonsson sina argument för en 30-timmarsvecka, med utgångspunkt i sin uppskattade artikel.
Ellinor Vikman Rindevall fortsatte med att beskriva hur klimatfrågan måste vara socialdemokratins stora framtidsfråga, och genomsyra all politik, utifrån sina klimatartiklar i Rörelsen.
Sist ut var undertecknad, som beskrev varför illusionstricket att inte räkna upp välfärdens finansiering med inflationen måste upphöra, med utgångspunkt i min allra första ledare i Rörelsen.
Efter en kort paus tog så panelen plats på scen. Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionråd Region Stockholm, ville också värdesäkra välfärden. Men hon beskrev också hur den S-ledda majoriteten i Stockholmsregionen nu vänder utvecklingen och tar tillbaka privatiseringar som genomförts under 16 år av borgerligt styre.
Margot Wallström, tidigare utrikesminister, hade en egen favoritreform i form av en medborgartjänst eller -plikt som skulle ålägga alla att bidra med till att lösa samhälleliga behov. Men hon uttryckte också oro över bristen på ett tydligt oppositionsprogram som beskriver tydliga alternativ inom “klimatet, välfärden, allt”. “Vi står handfallna och väntar på Godot”, menade Wallström.
Louise Olsson, vice ordförande för Elektrikerförbundet, beskrev hur alla LO-förbund nu ställer krav på arbetstidsförkortning i någon form och att frågan kommer vara central på LO-kongressen i maj. Hon pekade också på hur hennes livstid karakteriserats av bristen på reformer. Och det är klart att partiet backar då - man går liksom inte in i en avtalsrörelse och ställer krav på att “nu försvarar vi vad vi har”. “Ingen minns en fegis” menade Louise Olsson.
Moderatorn Lina Stenberg frågade Margot Wallström om bakgrunden till en av hennes reformer, den feministiska utrikespolitiken. Och hon förvånade publiken genom att referera till något hon lärt av Göran Persson – att “initiativet är allt i politiken”.
Wallström menade att ska man få något gjort så får man inte vänta, utan man ska skriva program och ställa krav. Under sin tid som särskild representant inom FN hade hon lärt sig om hur djupt det sexuella våldet i konflikter går, och att utan kvinnorna blir det ingen hållbar fred.
Hon visste att begreppet “feministisk utrikespolitik” skulle vara kontroversiellt, men det gav henne möjlighet att definiera vad det betyder. Hon var intresserad av teoretiska begrepp, utan av att kvinnor skulle kunna öppna bankkonto, gå i skolan och slippa bli bortgift.
Efter paneldiskussionen fick publiken möjlighet att samtala med varandra om sina egna reformförslag. Dessa dokumenterades genom det digitala verktyget Mentimeter, se nedan.
Vid slutet av seminariet uppmanades deltagarna att fortsätta diskussionen, inte minst genom att skriva i Rörelsen. En väg som naturligtvis är öppen för alla läsare, vi läser allt material som skickas in.
Rörelsens Salonger fortsätter, med samtal under temat “Krig, klimatkris och EU-motstånd – ska vi skrota drömmen om ett progressivt Europa?”.
Välkommen den 29 maj, mer information kommer i Rörelsen inom kort.
Den som är betalande prenumerant på Rörelsen får rabatt på entréavgiften. Så har du inte redan gjort det - passa på att uppgradera din prenumeration.
Då kan du också bidra till att fortsätta stärka den socialdemokratiska idédebatten för mindre än en krona om dagen. Just nu kan du också pröva på kostnadsfritt under första veckan.
Tidningen Rörelsen startade hösten 2021 för att den insomnade socialdemokratiska idédebatten behövde väckas upp. Nu tar vi nästa steg, och flyttar ut debatten från nätet till det fysiska rummet.
Hör av dig om du vill genomföra idésamtal på din ort. Och varmt välkommen att fortsätta ta del av Rörelsens Salonger!
Tidigare i Rörelsen:
Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Intressant. Men 08-fixerat säger jag som f d 08. Spela in era seminarier så man kan följa dem i efterhand. Eller betala för att få vars med på länk. Och samarbeta med andra inom arbetarrörelsen. Använd pengarna bättre genom samarbete med Tiden och Dagrns arena. Känns splittrat just nu.