Det är inte svårt att förstå varför det skjuts i Sverige
LEDARE Vi lever i förnekelse om vad ojämlikheten gjort med vårt land. Men Malmö visar att utvecklingen går att vända.
Sju personer skjutna på öppen gata på 24 timmar, på tre olika platser i Stockholmsområdet. En 15-årig pojke är död.
“En mörk helg” skriver statsministern. “Ett fruktansvärt dygn” säger justitieministern.
Medan polisen arbetar intensivt för att lagföra de skyldiga, exploderar sociala medier i spekulationer om orsaker.
Straffen är för låga, skriver regeringstrogna moderater. Om bara brottslingarna skulle sitta längre i fängelse skulle de avskräckas från att skjuta.
Det är invandringens fel, skriver SD-svansen. Om vi inte hade tagit emot så många människor från andra länder skulle Sverige fortsatt vara ett Bullerby-paradis fyllt av lyckliga rågblonda barn.
Det är regeringens fel, skriver många till vänster. De fortsatta skjutningarna är bara ännu ett exempel på de brutna löftena i en utflippad valrörelse. Om inte skatterna sänkts vid årsskiftet så hade pojken som sköts i Farsta levt idag.
Men vad alltför få pratar om, är de stora samhällsförändringar Sverige gått igenom.
Sverige är det land i västvärlden där de ekonomiska klyftorna ökat mest under de senaste 30 åren. Enligt Andreas Cervenka är vi till och med ojämlikare än Ryssland, åtminstone om man bara tittar på skillnaderna i förmögenhet.
Samtidigt har trygghetssystemen försvagats, skolsystemet splittrats upp och bostadspolitiken mer eller mindre avvecklats.
Eftersom den ekonomiska standarden samtidigt ökat, är denna utveckling inte omedelbart synlig i vardagen för många människor. Men den syns i vårdköer, större skolklasser och de fram till nyligen skenande bostadspriserna.
Och den syns i de ökade ekonomiska skillnaderna mellan olika delar av landet och inom enskilda kommuner. I var framtidstron är stor, och var den närmast är obefintlig.
Den syns i vilka som åker privatjet, och i vilka som inte har råd med näringsriktig mat till sina barn.
Så länge vi lever i förnekelse om vilket ojämlikt land vi blivit, eller accepterar när högerdebattörer försöker blanda bort korten, kommer vi inte heller att förstå orsakerna bakom våldet.
Vi kommer inte förstå lockelsen in i gängen för en ung pojke som växer upp utan framtidsutsikter. Eller hur dåliga förebilder bland kamrater och äldre syskon, droghandel och tillgång till vapen skapar de perfekta förutsättningarna för att fostra en ny gängkriminell.
En ny potentiell mördare.
Den som vill förstå hur de här våldsspiralerna fungerar, har goda möjligheter att läsa på. Några exempel ur högen är Diamant Salihus reportagebok Tills alla dör, som närstuderar de båda Järvagäng som hade ihjäl varandra i en utsträckt vendetta för ett par år sedan. Och Ann Törnkvists böcker om Södertäljenätverket och tystnadskulturen kring morden i Hallonbergen.
Men ändå är det som att vi vaknar upp yrvaket varje gång, och säger att det är obegripligt att det dödliga våldet kan vara så utbrett.
Ursäkta, men det är inte obegripligt alls.
Det finns inget som urskuldar skjutningarna och morden. Men det går faktiskt utmärkt att förstå varför våldet brett ut sig. Och varför det bitit sig fast.
Däremot är det inte lika lätt att stoppa det. Hade det funnits en patentlösning, hade vi genomfört den vid det här laget.
Att bekämpa organiserad brottslighet som etablerat sig är ett maratonlopp. Och kräver en kombination av åtgärder.
Rättsliga instanser måste ha förutsättningar att kunna spana, gripa och döma på ett effektivt sätt. Parallellt måste politiken sätta in en bred palett av åtgärder inom skola, fritid, stadsutveckling med mera.
Och man måste klara av att samarbeta över myndighets- och organisationsgränser.
Sedan strategin Sluta skjut infördes i Malmö 2018 har antalet skjutningar minskat med 50 procent. Malmö har också haft en mer positiv utveckling än andra områden, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.
Därmed bekräftar forskningen vad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö, skrev i Rörelsen redan för ett drygt år sedan.
Det dödliga våldet kan pressas tillbaka.
Men då krävs målmedvetenhet, långsiktighet och en förmåga att samla goda krafter. Att splittra upp och skuldbelägga hela stadsdelar eller befolkningsgrupper är rent kontraproduktivt.
Läs och lär, alla inblandade.
Tidigare i Rörelsen:
Kommentera gärna artikeln. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i kommentarsfältet.
Regeringar ska granskas. Den regeringskonstruktion som vi nu har är inte brukbar. En regering som är beroende av SD, som genom att inte sitta i regeringen inte behöver ta ansvar, utan lämnar i sina beställningssedlar och när det passar sätter sig på läktaren.. Sverige har ingen fullt ut fungerande regering. Jag stödjer de som betonar att det socialdemokratiska partiet måste självt renoveras. Åtta år av en (s)-ledd regering ska också ställas till svars för morden, som gör livet otryggare för oss alla.
(s)-ledningen kunde inte heller regera fullt ut. (mp) i regeringen och (c) utanför borgade inte för ett effektivt regerande. Så till min poäng: jag har länge sagt att vi behöver en blocköverskridande regering med en mycket stabil majoritet bakom sig. Inte partier utanför en regering, som producerar beställningssedlar. Två mandatperioder, som behövs för att rusta upp Sverige. Sedan återgår man till en ädel kamp om väljarna igen. Naivt? Ja, kom igen med något bättre! Som det nu är fungerar inte vårt parlamentariska system.
Det här övertygar inte. Det är uppenbart att det finns en koppling mellan migration och brottslighet (och mellan migration och ekonomisk ojämlikhet). Den migrationspolitik som fördes innan 2015 hade stora konsekvenser (både positiva och negativa). Vill du argumentera för att den inte bidrog till att brottsligheten ökade behöver du mer belägg än att det också finns en korrelation med ojämlikhet.