Hundra dagar med Rörelsen
LEDARE - Rörelsen startade för att förändra samhällsdebatten. Det finns en hel del guldkorn bland de texter vi hunnit publicera.
Idag är det hundra dagar sedan vi startade Sveriges nyaste plattform för socialdemokratisk idédebatt - Rörelsen.
För varje dag växer Rörelsen. Vi är överväldigade över alla prenumeranter, skribenter och läsare som vill vara med och forma framtidens socialdemokrati.
Det ger oss energi att fortsätta, men idag stannar vi upp en kort stund. Hundra dagar tarvar en tillbakablick på några av våra många kultur- och debattartiklar.
Låt mig börja med kulturen. Från början var det inte självklart att vi skulle ha segmentet kultur i Rörelsen. Nu känns det som en omistlig del. Just våra mer fria kulturtexter har påverkat samtal långt utanför kretsen av politiska aktivister.
Först ut som kulturskribent var, aningen otippat kanske, Anders Ygeman. Thåström står aldrig still är en personlig betraktelse och musikrecension.
Mina tårar strömmade när jag redigerade Carolina Sinisalos teaterrecension ”Mammorna” tar oss som drabbats på allvar. En viktig samtidsbeskrivning om det dödliga våldet. Texten är väl värd att läsa igen.
När Anna Ardins bok nyligen kom ut i pocket läste S-kvinnors vice ordförande Elin Gustafsson om den och recenserade boken under rubriken Vittnesmålet om Assange handlar om mer än övergreppen.
Debatt är ändå Rörelsens kärna.
Vi får ibland frågan om Rörelsen vill vrida socialdemokratin åt ena eller andra hållet. Det vill vi inte. Vi vill ha mer socialdemokrati helt enkelt.
Och fler socialdemokrater som orkar, vågar och vill forma både visioner och reformer för framtiden.
Dagen efter att Magdalena Andersson presenterade sin regering skrev Sara Karlsson en uppfordrande artikel. Upp till bevis, Strandhäll spreds som en löpeld och är en av de mest lästa texterna.
Peter Hultqvists glasklara argumentation kring hur rasismens mörka krafter åter försöker infiltrera är väl värd läsning. Du hittar den på Om humanismen faller så öppnas barbariets portar.
Under rubriken EU kan montera ner den svenska modellen på två år går LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till storms mot EU-direktivet om minimilöner.
I januari inledde Joel Stade en debatt om hur socialdemokratin ska återfå stödet från arbetarväljarna. Texten bemöttes av Carl Melin, och du hittar länkar till båda artiklarna här: Invandringsmotståndet grundas i bristande framtidstro. På samma tema skrev Julia Ekedahl artikeln Utan kvinnorna är valet förlorat.
Många av Rörelsens texter handlar om konkreta reformer. Som när Carina Sammeli beskriver kommunpolitikens roll i en tillväxtregion i Kraften kommer från Norra Sverige eller när Eva Christiernin berättar hur Uppsala demokratiserar välfärden i Äldreomsorgen blir bättre när de riktiga proffsen är med och bestämmer.
Tro och Solidaritets ordförande Sara Kukka-Salam pekar i Socialdemokraterna måste vara det medmänskliga alternativet på vikten av att inte blunda för den djupaste fattigdomen.
Jag skulle vilja nämna precis alla de skribenter som bidragit till att bredda debatten och lyfta på taket. Men du som är prenumerant kan själv botanisera i Rörelsen och läsa alla texter. På sidan hittar du också de ledare Peter Gustavsson och jag skriver varje fredag.
När vi startade Rörelsen var det för att ge vårt bidrag till att bryta den högerkonservativa dominansen i samhällsdebatten och stärka socialdemokratins självförtroende.
Hundra dagar senare känns det som att vi är på väg, även om det är långt kvar.
Läs, kommentera, gilla och dela. Och skriv. Så bidrar du till ett förändrat samtalsklimat. Och det krävs för att förändra samhället.
Tillsammans kan vi vrida samhällsutvecklingen och vinna framtiden.